RaporTürkiye Raporu

Türkiye Raporu | 01 – 08 Nisan 2022

PDF OLARAK PAYLAŞ
PDF'i indirmek için tıklayınız
Bu hafta yaşanan en önemli gelişmeler
Türkiye, Rusya ve Ukrayna’yı İstanbul müzakerelerindeki anlaşmaların hiçbirini uygulamamakla suçladı. 1 Nisan
Türkiye, Rusya ve Ukrayna’yı Kırım ve Donbass’ta adım atmaya çağırdı. 2 Nisan
Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılamaz seviyesine düşürdü. 3 Nisan
Türkiye, Trablus’taki askeri varlığının devam ettiğini doğruladı. 3 Nisan
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazak mevkidaşı Kassym-Jomart Tokayev ile ikili ilişkiler ve bölgesel meseleleri görüştü. 4 Nisan
Türkiye, Ayn İsa’yı bombalamaya ve İdlib’e askeri takviye göndermeye devam ediyor. 4 Nisan
Türkiye’de hiperenflasyon yüzde 60’ın üzerine sıçradı. 4 Nisan
TBMM Başkanı Şentop, Tunus parlamentosunun feshedilmesini “hukuk ve demokratik ilkelerin açık ihlali” olarak nitelendirdi. 5 Nisan
Türk Büyükelçiliği Ukrayna’nın başkenti Kiev’e döndü. 5 Nisan
ABD Büyükelçiliği: Şirketlerimiz Türkiye’yi bölgesel bir merkez olarak görüyor. 6 Nisan
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bazı büyükelçileri Türkiye’deki büyükelçiliklerde ve daimi temsilciliklerindeki yeni görevleri hakkında bilgilendirdi. 6 Nisan
Türkiye, Buca katliamıyla ilgili bağımsız soruşturma talep etti. 7 Nisan
Çavuşoğlu: Türkiye yakında Mısır ile ilişkileri normalleştirmek için adımlar atacak. 7 Nisan
Tunus, Erdoğan’ın açıklamalarını nota vermek için Türk büyükelçisini çağırdı. 6 Nisan
Türk yargısı, Kaşıkçı cinayetiyle suçlananların yargılandığı davanın Suudi yargı makamlarına havale edilmesine karar verdi. 7 Nisan
Dışişleri Bakanı, BAE’li mevkidaşı ile ikili ilişkileri telefonda görüştü. 7 Nisan
Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki bir sonraki müzakere turlarına ev sahipliği yapmayı teklif etti. 8 Nisan
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile Ermenistan Başbakanı arasında Brüksel’de yapılan görüşmenin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. 8 Nisan
 

Yeni atama ve görevlendirmeler:

37 yeni büyükelçi atandı.

İç siyaset gündemi

Özet: İç tartışmalar seçim ittifakı çerçevesinde devam ediyor. Başkanlık sisteminin devam etmesini isteyenler ile CHP ve HDP ile birlikte 7 partinin desteklediği parlamenter sistemin güçlendirilmesini isteyenler arasında güçlü rekabet süreci sürüyor. Ancak muhalefet ittifakı, adaylık ve liderlik konusunda CHP ile İyi Parti arasındaki gizli savaş nedeniyle halen pekişmiş durumda değil. Cumhur ittifakında ise durum tam tersi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki ortaklık 2016’dan bu yana güçlenerek devam ediyor. Aralarındaki uyum; seçim yasası değişikliği konusunda olduğu gibi bakanlık değişiklikleri ve hatta Ukrayna krizine ilişkin tutum ve açıklamalarda da kendini gösteriyor. 

Enflasyon Türkiye dahil birden fazla ülkenin bir numaralı sorunu haline geldi. Türkiye’de yıllık tüketici fiyat enflasyonu, Rusya-Ukrayna savaşının ardından artan enerji ve emtia fiyatlarının etkisiyle mart ayında 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 61,14’e yükseldi. Bu da, geçen yılın sonlarında başlayan TL’deki çöküşün etkisini ikiye katlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyona karşı önlem alınacağını duyurdu. Hükümet yetkilileri, gelecek yıl enflasyonun yüzde 10’un altına düşeceğini söylese de alınan tedbirlerin kolay kolay başarılı olacağı düşünülmüyor. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı büyükelçilerin yeni büyükelçilik ve daimi temsilcilik görevlerini tebliğ etti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi olmasına, Levent Eler’in de Birleşmiş Milletler Viyana Daimi Temsilcisi olarak görevlendirilmesine karar verildi. Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliğine Bekir Uysal, Riga Büyükelçiliğine Şule Öztunç, Helsinki Büyükelçiliğine Deniz Çakar, Stokholm Büyükelçiliğine Yönet Can Tezel, Kopenhag Büyükelçiliğine Rıza Hakan Tekin, Meksika Büyükelçiliğine İlhan Kemal Tuğ, Rabat Büyükelçiliğine Ömer Faruk Doğan, Seul Büyükelçiliğine Salih Murat Tamer görevlendirilecek. Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’daki Büyükelçiliğine Adnan Keçeci, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’daki Büyükelçiliğine Hüsnü Murat Ülkü getirilecek.

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliğine Mehmet Paçacı, Tallin Büyükelçiliğine Başak Türkoğlu, Bissau Büyükelçiliğine Ali Sait Akın, Windhoek Büyükelçiliğine Feral Çekerek Oruçkaptan, San Salvador Büyükelçiliğine Gül Büyükerşen, Tiflis Büyükelçiliğine Ali Kaan Orbay, La Paz Büyükelçiliğine Ertan Yalçın, Punom Pen Büyükelçiliğine ise Ülkü Kocaefe’nin isimleri seçildi. Çavuşoğlu’nun tebliğ ettiği diğer isimler ve görev yerleri ise şöyle: Harare Büyükelçiliği’ne Berna Kasnaklı Vresteden, Nairobi Büyükelçiliğine Subutay Yüksel, Karakas Büyükelçiliği’ne Naci Aydan Karamanoğlu, Hartum Büyükelçiliği’ne İsmail Çobanoğlu, Kişinev Büyükelçiliğine Uygar Mustafa Sertel, Manila Büyükelçiliğine Niyazi Evren Akyol, Niamey Büyükelçiliğine Özgür Çınar, Bogota Büyükelçiliği’ne Beste Pehlivan Sun, Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ne Emir Salim Yüksel, Kito Büyükelçiliği’ne Makbule Başak Yalçın, Tiran Büyükelçiliği’ne Tayyar Kağan Atay, Bujumbura Büyükelçiliği’ne Alp Işıklı, Antananarivo Büyükelçiliği’ne İshak Ebrar Çubukçu, Nuakşot Büyükelçiliği’ne Akif Menevşe, Kuveyt Büyükelçiliği’ne Tuba Nur Sönmez, Budapeşte Büyükelçiliğine Gülşen Karanis Ekşioğlu.

Dış siyaset gündemi

Türkiye, hem Mısır hem de Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme yolunu sürdürürken, Çavuşoğlu, Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri normalleştirme dosyasında yakında adım atacağını açıkladı. Mutlu Şen’in Türkiye’nin yeni Kahire büyükelçisi olarak atanacağı iddialarının ortaya atılması, ancak sonrasında dışişleri bakanının, atanacak kişinin büyükelçi değil maslahatgüzar olduğunu belirtmesi, iki ülke arasındaki büyükelçilik anlaşmasının henüz yerine oturmadığını gösteriyor.

Öte yandan Türk yargısı, Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan yargısına havale edilmesini kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kral Selman ve Veliaht Prens’ten bayram namazını Mekke’de kılmak üzere bir davet aldığına dair haberler yayınlandı.  

Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in geçen hafta aldığı parlamentoyu feshetme kararını demokrasinin çarpıtılması ve Tunus halkının iradesine bir darbe olarak nitelendirdi. Erdoğan, bu gelişmelerin Tunus’ta demokratik meşruiyet tesis etmeye yönelik devam eden geçiş aşamasına zarar vermemesini umduğunu belirtti. Tunus Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tunus’a ilişkin açıklamasının “içişlerine kabul edilemez bir müdahale olduğunu ve iki ülkeyi birleştiren kardeşlik bağlarıyla tamamen çeliştiğini” açıkladı. Tunus Dışişleri Bakanı Osman Cerendi, Türk büyükelçisini çağırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını reddetti.

Türkiye-ABD ilişkilerinde ise sürekli bir gelişme yaşanıyor. Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken’dan 18 Mayıs’ta Washington’a gitmek için davet aldığını açıkladı. Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı satın almasıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Bunun yanı sıra ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geleceği hakkında olumlu açıklamalar geldi. Dışişleri Bakan yardımcısı Sedat Önal, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve temasları olumlu olarak nitelendirdi. Türkiye, görüşmede, Washington’un Kuzey Suriye’de PKK’ya verdiği desteğine karşı duruşunu bir kez daha beyan etti. 

Ukrayna savaşında yaşanan gelişmelere ilişkin olarak Türkiye, Kiev’deki büyükelçiliğini yeniden açtı. Ukrayna’da yaşananların müzakerelerde hakim olan olumlu havayı bozduğunu belirten Türkiye, Buca’da sivillere yönelik suçları kınadı. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak bir sonraki müzakere turuna ev sahipliği yapmayı teklif etti.

Anadolu Yakın Doğu Araştırma Merkezi

Anadolu Yakın Doğu Araştırma Merkezi

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
%d blogcu bunu beğendi: