İsrail’in Gözünden Türkiye | 01- 07 Şubat 2022

Önemli Gelişmeler
3 Şubat 2022: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Mart Ortasında Türkiye’ye Gelecek.
Ukrayna ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Herzog’un mart ortalarında Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi. Erdoğan, “Bu ziyaretle, ikili ilişkilerimizi geleceğe yönelik farklı bir zemine olumlu istikamette oturtmanın gayretinde olacağız. Bu yaklaşım İsrail’de de mevcut.” dedi.
4 Şubat 2022: Erdoğan’dan İsrail Gazı Açıklaması
Ukrayna ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail gazı ile alakalı soruya cevap vererek “İsrail’le, Sayın Herzog’la bu konuyu da görüşeceğiz. Sayın Başbakan ile aynı şekilde yine bu konu görüşülecek. Biz, İsrail’le bu noktada geçmişte zaten yolumuzu açmıştık. Biz, İsrail doğal gazını ülkemizde kullanırız, kullanmanın ötesinde Avrupa’ya geçişi için de müşterek bir çalışmanın içerisine gireriz. Şimdi Sayın Herzog’la da inşallah Türkiye ziyaretinde bu konular bizim gündemimizde olacak.” ifadelerini kullandı.
6 Şubat 2022: Herzog-Erdoğan Görüşmesi
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Covid-19’a yakalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini iletti. Görüşmede ayrıca iki liderin, “yakın zamanda görüşme olasılığını da ele aldığı” kaydedildi.
İsrail Basını ve Araştırma Merkezlerinde Türkiye Hakkında Çıkan Haber ve Yayınlar
“Ara bulucu Erdoğan, Avrupa’da Bir Savaşı Engellemeye Çalışıyor.” başlığıyla yayımlanan yazıda şunlara temas ediliyor[1]:
- Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizindeki pozisyonu aşağıdaki değişkenler üzerinden ele alınıyor:
Rusya ile Ukrayna arasında çatışmanın olmadığı senaryo
Rusya ile Ukrayna arasında bir çatışmanın gerçekleştiği senaryo[2]
- Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasındaki krizde ara bulucu rolü üstlenmesinin temelde ekonomik gerekçelere dayandığı iddia ediliyor.
- Ukrayna’da bulunan Türk azınlığa atıf yapılan yazıda Türkiye’nin 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakına karşı cephe aldığı hatırlatılıyor.
- Rusya’nın NATO’nun doğuya doğru genişlemesine karşı çıkan politikasının aksine, Türkiye’nin Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesini desteklediği ifade ediliyor.
- Bayraktar TB-2’lerin Ukrayna’nın Donbass bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasındaki çatışmalarda kullanıldığı belirtilen yazıda mevcut durumda Ukrayna lehine büyük avantaj sağlayan TB-2’lerin, Rusya’nın olası işgali durumunda etkisiz kalacağı ifade ediliyor.
“Erdoğan’la Barışmak mı? Evet, Şüphe ve Dikkatle” başlıklı yazıda şu görüşlere yer veriliyor[3]:
- Yazıda Türkiye-İsrail yakınlaşması İsrail açısından artıları ve eksileriyle ele alınıyor:
- Yazıda bu tablo göz önünde bulundurularak Türkiye ile yakınlaşmanın coşkusuz, derin bir kuşkuyla ve özellikle Mısır, Körfez ülkeleri, Kıbrıs ve Yunanistan ile şeffaf bir koordinasyon içinde gerçekleştirilmesinin önemli olduğu belirtiliyor.
Referanslar:
- https://www.ynet.co.il/news/article/h1ucgx00cy
- Yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki açıklamaları ve Ukrayna’ya TB-2 satışı göz önünde bulundurularak olası bir çatışma durumunda Türkiye’nin bir NATO müttefiki gibi davranarak Ukrayna’yı destekleyeceği varsayılmaktadır.
- https://www.israelhayom.co.il/opinions/article/7600783